Mijn zeven wereldwonderen

Gepubliceerd op 17 juni 2018 om 15:42

De zeven wereldwonderen; heb jij er ooit een bezocht? Als je er nog nooit één in het echt gezien hebt, heb je er vast wel iets over gelezen of gehoord. De officiële oorspronkelijke wereldwonderen zijn: 1. Chichén Itzá (Mexico), 2. Cristo Redentor (Brazilië), 3. Chinese Muur (China), 4. Machu Picchu (Peru), 5. Rotswoningen in Petra (Jordanië), 6. Taj Mahal (India) en 7. Colosseum (Italië). Er zijn meerdere versies van de zeven wereldwonderen maar dit is de modernste versie. Het Colosseum heb ik in 2017 bezocht en ik hoop dat ik ooit de kans krijg om de andere wonderen ook te aanschouwen. Maar zijn dit alle wonderen op de wereld? Nee, toch? Met mijn familie heb ik heel wat afgereisd om kennis te maken met allerlei soorten culturen. Zo heb ik heel veel bijzondere dingen gezien, gehoord, geproefd  en, jammer genoeg, ook soms geroken. Door simpelweg een aantal grenzen te overschrijden kun je in een totaal andere wereld terecht komen. Op de kaart lijkt een grens meestal maar een stom kriebelig lijntje (behalve de VS, dat zijn natuurlijk mooie rechte lijnen). Nee, echt waar! Je kunt met een kaart van de VS gewoon boter, kaas en eieren spelen! Speciaal voor jou is hier mijn eigen top 7 wereldwonderen. Wat is jouw top 7? Laat het weten in de reacties, je hoeft ze natuurlijk niet allemaal bezocht te hebben. Je kunt ook gewoon op internet zoeken.

 

1. Niagara Watervallen (Canada/ Verenigde staten)

 

De Niagara Watervallen liggen  op de grens van de Verenigde staten en Canada. Dit houdt dan ook in dat de waterval niet in het bezit is van een van deze buurlanden, maar vreedzaam gedeeld wordt. Jaarlijks trekt dit natuurfenomeen miljoenen bezoekers.  Waarom de watervallen niet toebehoren aan de officiële zeven wereldwonderen kan ik nog steeds niet begrijpen. Deze attractie is niet met de handen van de mens gemaakt, maar is een schepping van moeder natuur. Rode en blauwe bootjes vol met toeristen gaan het avontuur aan en proberen vanaf het water keer op keer zo dicht mogelijk bij de watervallen te komen. Ook zijn er aan beide kanten van de watervallen verschillende faciliteiten voor alle bezoekers. Restaurantjes, hotels, winkeltjes en andere leuke attracties.

 

Foto bron: Zelfgemaakte foto's 

 

 

2. Efeze (Turkije)

 

Efeze is de Turkse naam voor het belangrijkste archeologische gebied in Turkije. Het gebied staat vol met bouwwerken uit de Romeinse tijd en is van groot belang bij het uitzoeken van informatie over de Romeinen. Vandaag de dag is het een populaire attractie voor toeristen. In het gebied stonden verschillende groepen bouwwerken. In 262 v. Chr. werd de stad overvallen en geplunderd. De stad wordt ook wel Ephesus genoemd, dat is de Latijnse naam. Het populairste gebouw is de Tempel van Artemis. Het is ook meteen één van de grootste gebouwen die er in het gebied is blijven staan. Zelf heb ik het nog nooit bezocht maar een aantal familieleden van mij wel en die zijn zeer enthousiast over het bezoek.

 

 Foto bron: Wikipedia

 

3. Panamakanaal (Panama)

 

In 1914 werd het kanaal in gebruik genomen. Er varen ongeveer 14.000 schepen per jaar doorheen en tegenwoordig kost de doorvaart voor een groot schip rustig 250.000 euro per keer. Sinds 1999 is het kanaal pas Panamees bezit. Daarvoor was het van de VS en Panama en daar weer voor was het kanaal in volledig bezit van de VS. Het kanaal wordt het ook wel het 8e wereldwonder van de hedendaagse wereld genoemd. De twee oceanen (Caraïbische zee en Grote Oceaan) die het kanaal met elkaar verbindt zijn beiden zout water zeeën. Het kanaal is gevuld met zoet water zodat de zeedieren en planten niet van de ene naar de andere zee gaan maar in hun eigen zee blijven. Ze kunnen namelijk niet overleven in zoet water. In 2014 ben ik zelf door het 81 kilometer lange kanaal gevaren met een cruiseschip. Een aanrader!

 

Foto bron: Wikipedia

 

4. De grote Boeddha (Thailand)

 

De bouw van deze Boeddha heeft ruim 18 jaar geduurd. Het is echter het harde werk waard geweest want dit is dan ook de grootste boeddha ter wereld. Het beeld is maar liefst 92 meter hoog. In 2015 heb ik een andere boeddha in Thailand bezocht. Niet zo groot als deze natuurlijk maar wel van goud! De boeddha die ik heb bezocht was een stuk kleiner en stond in een grote tempel. Overigens is dit alleen het grootste boeddha beeld ter wereld. Er zijn nog een aantal andere beelden op de wereld van andere figuren die een stuk groter zijn dan deze. Maar mocht je nou ooit een beeld willen bezoeken die in de top 10 grootste beelden van de wereld staat dan is deze voor jou “the place to be”.

 

Foto bron: Wikipedia

 

5. Colosseum (Italie)

 

Van het Colosseum in Rome hebben we vast allemaal wel eens gehoord. Er werden door de Romeinen stoere gevechten gehouden. Maar wist je ook dat ze toen soms een deel van het Colosseum onder water lieten lopen zodat er watergevechten konden worden gehouden met boten, of dat er ook veel gevechten met wilde dieren gehouden werden. Het gangenstelsel van het Colosseum is net zo ingewikkeld als de klitten in mijn haar iedere ochtend. Heel ingewikkeld dus! De plaatjes op internet zien er inderdaad mooi uit maar als je het in het echt kunt zien is het toch echt iets heel anders. In 2017 heb ik het Colosseum bezocht en dit heeft zeker indruk op me gemaakt. Als je, net zoals ik van geschiedenis en architectuur houdt ben je daar volledig in je element.

 

Foto bron:Wikipedia

 

6. Grand Canyon (Verenigde Staten)

 

De Grand Canyon ligt in de staat Arizona. Zo’n boter, kaas en eieren hokje dus. De kloof is maar lieft 435 meter diep. De leeftijd van de kloof is vandaag de dag nog steeds niet vastgesteld. Sommige onderzoekers beweren dat de kloof wel 70 miljoen jaar oud is en sommige zeggen dat hij 6 miljoen jaar oud is. Ik heb het nooit bezocht. Toch hoop ik dat ik dat wel ooit ga doen. Gelukkig heb ik geen hoogte- of diepte vrees. Jij?

 

Foto bron: Wikipedia

7.  Schloss Schönbrunn (Oostenrijk)

 

Het paleis Schönbrunn in Wenen heeft 1441 kamers, een dierentuin en een gigantische bloementuin. In de jaren ’60 was dit de meest bezochte attractie in Oostenrijk. Vorst na vorst hebben het paleis door de eeuwen heen bewoont tot het voor toeristen beschikbaar werd. Twee keer ben ik daar geweest. De kamers waren zeer indrukwekkend en rijk gedecoreerd. Aan de tuinen lijkt echt geen eind te komen. Het is erg lang geleden dat ik er was en de dierentuin gaf me een echt Artis gevoel. Alleen hoef je er voor de pandaberen niet te komen die zijn chagrijnig.

 

Foto bron: Wikipedia

Dit waren mijn zeven wonderen. Laat jouw wonderen achter in de reacties! Hier nog een liedje over de zeven wonderen.

 Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.